Vad säger ditt hobbysamlande om dig?

Att ha en hobby är något som kan vara både roligt och utvecklande. Men det är också något som säger en hel del om hur du är som person. Det gäller särskilt om din hobby handlar om samlande i någon form. Det här kan vara både positivt och negativt, i många fall beroende på mottagaren och på hur du presenterar din hobby. Vissa kan uppfatta samlande som något infantilt, eller som att man fastnat i utvecklingen, medan andra kan se det som en social grej och en manifestation av din personlighet.

Du avgör själv hur du uppfattas

Som i all kommunikation handlar mycket också om avsändaren. Det vill säga du. Hur du presenterar din hobby kommer också avgöra hur den uppfattas. Din hobby kan lätt bli en del av ditt personliga varumärke om du vill att den ska vara det. Om du till exempel samlar på Star Wars-prylar kan du mycket väl ta med ett urval av dem och visa upp på kontoret. Det kan om inte annat bli ett bra sätt att starta en konversation på då det finns många andra som också gillar filmerna och har minnen från leksakerna från det att de var barn.

Nu har olika kontor olika regler för personliga saker. Rent krasst kan det här framförallt vara en bra sak att göra om du har ett kreativt yrke. Du kanske frilansar inom reklam eller liknande och hyr ett coworking space i Stockholm, då är det perfekt att ta med sig några saker för att skapa en lite mer personlig känsla på din plats. Då får du alla fördelarna av ett coworking-kontor men du gör också att det blir mer ”ditt” och känns mer som hemma.

Olika samlande har olika värde

En sak alla samlare måste vara medvetna om, även om det på många sätt är fel, är att olika typer av samlande uppfattas olika. Att samla på konst upplevs ofta som mer sofistikerat än att samla på barbiedockor. Och du kommer inte heller ifrågasättas lika mycket om du samlar på danska designmöbler som om du samlar på neonskyltar från nedlagda bensinstationer. Det här kan upplevas som väldigt orättvist och vi tycker inte att du ska anpassa ditt samlande efter det. Men det kan vara bra att vara medveten om att den här skillnaden finns och vara förberedd på att möta en del ifrågasättande i vissa situationer. Det gäller särskilt om det du samlar på är skrymmande och upplevs som lite udda. Som till exempel neonskyltarna i exemplet ovan.