Hobbyleksaker för alla

Framtiden för hobbyleksakerFramtiden för hobbyleksaker

Hobbyleksaker för barnHobbyleksaker för barn

Hobbyleksakerna blir alltmer mer populära

Det är få branscher i världen som har exploderat så som hobbyleksakerna i världen. Från att ha innefattat små teknologiska utmaningar har leksakerna nu gjort att privatpersoner kan flyga i luften och dyka ner i haven.

Hobbyleksakernas utveckling

För den som var ung på 1970-talet var hobbyleksaker inget mot vad det är idag. Då fanns det i synnerhet olika typer av modeller, till exempel modelltåg. Även om det har sin charm – och fortfarande finns än idag – är det svårt att komma undan att teknologin inte har branschen mer intressant.

Går man ännu längre tillbaka kan man via Leksaks- och samlarmuseet till exempel se att dockor och olika typer av modeller var det som dominerade hobbyleksaksverksamheten förr. Men tiderna har förändrats och faktum är att det har gjort det väldigt mycket också.

Teknologin styr

Tack vare den teknologin som styr har hobbyleksaker blivit från häftiga till helt otroliga. Nu för tiden är till och med de traditionella dockorna eller modellfigurerna teknologiskt mer utmanande än man troligtvis kunnat drömma om för 40 år sedan.

Men det finns också många nya saker som har utvecklat branschen för hobbyleksaker. Ett exempel på det här är de drönare som nu är extremt vanliga att se i luften, nästan överallt. En drönare är som ett litet flygplan, ofta med en kamera. Det ger chansen till dess utövare att få en otrolig översyn direkt från himmelen. Eftersom de är både relativt billiga och lättillgängliga – och inte onödigt svåra att flyga – ha de placerat sig i toppen av favoriter.

För den som besökt nästan vilken stad i Sverige som helst, oavsett storlek, har man nog också hunnit se en annan hobbyleksak som blivit fantastiskt populär. Det handlar om så väl hoovers som elscootrar. De här två elektroniska färdmedlen har väldigt snabbt under slutat av 2010-talet blivit populära. Både för barn och vuxna. För barn har hoovers blivit mest populära. De fungerar på olika sätt men kan närmast beskrivas som en skateboard med två stora hjul som man åker med på långsidan framåt. De här används genom att man lägger sin tyngd framåt eller bakåt för att ta sig i en viss riktning. Hoovers finns dessutom i många olika former och olika prisklasser, vilket gör de väldigt populära.

Gällande elscootrar kan de användas av de allra flesta, oavsett ålder. De finns också i många prisklasser vilket gör att de flesta kan köpa en om de vill. Det som också gjort elscootrarna så populära är det faktum att det är ett enkelt sätt att ta sig fram. Även om de inte har några särskilt höga topphastigheter innebär det inte att de är betydligt skönare, enklare och dessutom roligare att använda som färdmedel än att till exempel gå.

Hobbyleksakernas frammarsch fortsätter

Förr lekte många med modeller – vilket fortfarande går att göra. Den stora skillnaden är dock att teknologin lyckats göra de här modellfigurerna ännu mer populära.

Utvecklingen är enorm

De allra flesta över 30 år kan komma ihåg när de lekte med modeller, inte minst de som är ännu äldre än så. Det var några av de första och mest populära hobbyleksakerna och kom att påverka flera generationer.

Än idag använder folk till exempel modelljärnvägar då de må ha tappat popularitet, men trots det inte har blivit impopulära. I och med att teknologin har gått väldigt långt och snabbt framåt innebär det dessutom att de här modellerna är ännu roligare idag än vad de var då. Då kunde man i vissa fall inte mer än att bygga dem. Nu går det att göra otroliga banor med modeller i nästan exakta minikopior av originaltåg.

Flyga och åkta båt

Något som länge har fascinerat många människor är möjligheten att flyga. Det här har gjort att hobbyleksaker har förändrats i takt med den viljan. Att drönare blivit populära vet de flesta om, då de för ett antal hundralappar går att köpa, är inget nytt. Men det finns andra flygande ting som gjort sig populära snabbt.

Modellflyg och elektroniska flygplan finns det gott om och de har gjort sig en marknad väldigt snabbt. Att kunna köpa ett sånt flygplan och ta sig genom luften är något som många anser vara en stor frihetskänsla. Det finns dessutom radiostyrda flygplan och helikoptrar i mängder och olika prisklasser. Vissa bra nog bara för att flyga lite, andra bra nog för att nästan bygga ett liv runt.

Gällande radiostyrda enheter finns det många olika typer av exempel på det. Radiostyrda båtar är ett bra exempel på det. Då kan man i relativt snabb fart segla de sju haven, eller åtminstone åka på sjöar. Samma sak gäller med radiostyrda ubåtar. Att kunna se vad som finns under en i havet är något som ger de flesta en kick.

Det finns dock problem här jämfört mot till exempel drönare. Kraven på kamerorna för att ta vettiga bilder under vattnet är betydligt högre än de som vill ta kort i luften. Därför är det svårt att för en billig peng hitta bra radiostyrda ubåtar.

Robotar tar över hobbyleksakerna

Hade du som dröm som liten att kunna ha en robot som bästa kompis? Då är du troligtvis en av de många svenskar som redan förverkligat den drömmen.

Människan och teknologin

Det finns något som gör att människor intresserat sig av teknologi. Exakt vad det kan vara går att debattera i många timmar. Men många anser att det är förmågan att kunna testa nya saker, något som känns som ”framtiden”. Just det, att få känna sig som en föregångare, kan ha stora förklaringar till varför robotar används oftare som hobbyleksaker.

En robot i sig kan se ut på många olika sätt. Inom industrin används robotar i massvis för att kunna snabba på produktionen och även utvecklingen av vissa produkter. Men i hemmet kan de vara någons bästa vän.

För barn finns till exempel Extreme Bots-serien som innehåller ett antal olika typer av robotar. Den ena är roboten Robbie, som styrs med hjälp av en handkontroll. Via olika typer av kommandon går det därmed att förflytta sin robot samt be den säga vissa fraser.

Något som blir ännu mer populärt är interaktiva robotar. Det är dessutom något som utvecklas i en rasande takt. I och med de interaktiva hjälpmedlen som finns i världen – till exempel Google och Siri – försöker forskare få fram robotar som kan göra saker människor kan.

För tillfället är det dock robotar som på många sätt seglar över vanliga människor. Det beror på att prisklasserna sticker iväg och kan hamna på miljontals kronor. Men att det i framtiden kommer finnas många interaktiva robotar är ingen hemlighet. Vad deras syfte kommer vara är dock svårare att veta påförhand. Men teorier finns det gott om.

Vilken hobbyleksak blir nästa stora?

Det finns hundratals, om inte fler, stora hobbyleksaker i hela världen. Men frågan är: vilken blir den nästa stora?

Luft, vatten eller mark?

För att veta vilken nästa stora hobbyleksak som kommer fram blir behöver man vara synsk. Men det går alltid att göra kvalificerade gissar. Ska man börja med att gissa kan det vara ifall det kommer bara något luftburet som radiostyrda flygplan eller något på marken eller i vattnet.

Det är uppenbarligen något som inte heller är särskilt enkelt att lista ut. Men man får gå på tidigare tendenser. Under det senaste årtionden har framför allt flygleksakerna och drönarna blivit populära. Innebär det att det är tid för mark eller vatten?

Just vatten och hav känns inte långt borta. Många vet om att bara få procent av planetens hav har blivit upptäckta. Det gör att ett speciellt intresse för havet finns samtidigt som svårigheterna med att upptäcka gör det ännu mer intressant. Därför kan framtidens hobbyleksaker vara just det. Även robotar eller andra markleksaker kommer fortsätta att utvecklas. Det är en del av branschen som varit lättast att utveckla och lär fortsätta göra det.

Hur utvecklas drönaren?

Drönaren har utvecklats från att knappt ta sig upp i luften till att ersätta flera etablerade medel. Hur kommer den då att se ut i framtiden?

Störningsobjekt eller framtiden?

En av de viktigaste utmaningarna för drönaren är att ta sig förbi stämpeln som ett störningsobjekt och etablera sig som en framtid. Ett problem har varit att drönare stört flygtrafiken. Vid många stora flygplatser runt om i världen har drönarna ställt till med enorma problem. Det har lett till att de ses som ett störande moment av många, vilket kan ställa till med problem.

I slutändan behöver drönarna fortsätta att utvecklas för att framstå som något som kan bidra samhället på ett positivt sätt. Det finns till exempel många fall där drönare kan rädda människor. Vissa har från luften kunnat se hajar i hav för att på så vis kunnat rädda ovetande människor. Vid olyckor kan det också vara en fördel att få en bra syn ovanifrån, vilket drönare kan hjälpa med.

Av den anledningen har flera myndigheter – däribland Polisen – använt sig av det. Något som också tyder på att det här är ett objekt som kommer att utvecklas med årens gång.

Vilka hobbyleksaker passar barn?

Det finns många hobbyleksaker i världen. Men vilka av de tusentals objekten passar egentligen bäst att använda för barn?

Beror på vana och ålder

En viktig faktor är vilken ålder barnet har. Om det är en femåring eller en 16-åring kommer att skilja sig avsevärt från vilka rekommendationer som går att ge. När det gäller de allra minsta, upp till sex eller sju år, kan modeller, flygplan och tåg, små robotar vara exempel på bra hobbyleksaker. De här är ofta lättanvända och kan öka ett barns intresse samt färdigheter. Det är också en ålder där sannolikheten för att stoppa småbitar i munnen minskat dramatiskt. Man uppmanar ändå vuxna att hålla extra utkik.

För de lite äldre barnen, som antingen närmar sig tonåren eller redan är där, finns andra tips. Elscotrar och hooverboards är några exempel på det här. Det är nämligen väldigt populära färdmedel som många barn och ungdomar – men även vuxna – över hela världen använder sig av.

Hoovers är till exempel utmärkta för att öva balansen. Genom att trycka sig framåt sätter boarden fart framåt – oftast relativt långsamt – och det gör att ett barn får chansen att ta sig fram på ett både snabbare och roligare sätt.

Även för scotrarna som drivs på el fungerar det som ett roligt färdmedel. Sparkcyklar fanns det gott om förr i tiden och de här har till stor del ersatts av elscotrar och liknande. Det är dock viktigt att värna om barnens säkerhet. Se till att de alltid använder hjälm.

Kan barn leka med robotar?

Det finns många fördelar och nackdelar med att låta barn leka med robotar och andra hobbyleksaker. Här är några av dem.

Utvecklar ett intresse

Finns det anledningar att oroa sig för att ens barn leker med robotar eller några andra mekaniska leksaker? I det stora hela finns det inget som säger att ett barn som leker med till exempel en robot kommer få problem. Det går förstås att ta det sociala i perspektiv. Risken att barnet drar sig ifrån andra barn finns och att hen hellre leker med sina robotar eller andra leksaker.

Å andra sidan är inte risken enorm, och det finns många fördelar som övervinner det. Till exempel det faktum att barnet mest största sannolikhet skapar ett stort tekniskt intresse. Barnet lär intressera sig av hur roboten fungerar och i framtiden kan det göra att barnet snabbt blir duktig inom det teknologiska.

Det viktiga är att veta att det ofta är säkert att ett barn leker med den typen av saker. Det man som förälder bör vara uppmärksam på är att det kan finnas vissa farliga moment. Till exempel elektronik eller mindre bitar som kan skada. Men i det stora hela är det säkert och bra.

Via det här formuläret går det bra att kontakta oss vid frågor!

Allt du behöver veta om hobbyleksaker!Allt du behöver veta om hobbyleksaker!