Moderna hobbyleksaker från filmens värld

Om populära hobbyleksaker förr om åren var basebollkort och modellplan, är många av dagens varianter mer fokuserade på olika typer av merch från filmer och serier. Produktionen av leksaker, kläder och figurer har exploderat och för i stort sett varje storfilm går det att köpa mängder av samlarobjekt.

Utvecklingen av merch

På samma sätt som ungdomar på 50- och 60-talen jämförde basebollkort, samlade den yngre generationen under mitten av 90-talet på sig pokemonkort, varav det idag kan hittas rariteter som är väldigt värdefulla. Under lång tid var även modellflygplan och tennsoldater mycket populära hobbyleksaker, men dessa har fått stå tillbaka då just leksaker baserade på filmer och serier tagit över. Ett exempel är Star Wars, som fick ett rejält uppsving då nya filmer kom i början av 2000-talet. Sedan dess har både fler filmer och en oerhörd mängd merch sett dagens ljus, och fortfarande ses både leksaker och kläder pryda hyllorna i affärer över hela världen, för att inte tala om hur mycket som finns på nätet. Att samla på figurer och karaktärer från filmerna är det som kanske mest kan beskrivas som hobbyleksaker, med olika typer av Baby Yoda merch som något av det mest populära. De yngre generationerna av idag (och ibland även betydligt äldre) stoltserar med sina samlingar, jämför, diskuterar och leker med sin merch. Tröjor med Star Wars-karaktärer krängs på innan frukost och ryggsäckar med jedi-moitv tas med till skolan.

Klassiker och moderna hobbyleksaker

När det kommer till hobbyleksaker är det mycket som går i arv, åtminstone kan det sägas vara fallet fram tills helt nyligen. Barn plockar upp föräldrars intressen, oavsett om det är att bygga modellflygplan, lära sig att göra tennsoldater eller bli introducerade till Star Wars och andra ikoniska filmer. Men självklart hittar barnen själva sina egna intressen också, och blir influerade av varandra – annars hade vi kanske inte sett Pokemon-boomen eller kärleken till My Little Pony. Vad har du i dina gömmor som kan vara spännande att upptäcka på nytt, både för dig och dina barn?