Robotar tar över hobbyleksakerna

Hade du som dröm som liten att kunna ha en robot som bästa kompis? Då är du troligtvis en av de många svenskar som redan förverkligat den drömmen.

Människan och teknologin

Det finns något som gör att människor intresserat sig av teknologi. Exakt vad det kan vara går att debattera i många timmar. Men många anser att det är förmågan att kunna testa nya saker, något som känns som ”framtiden”. Just det, att få känna sig som en föregångare, kan ha stora förklaringar till varför robotar används oftare som hobbyleksaker.

En robot i sig kan se ut på många olika sätt. Inom industrin används robotar i massvis för att kunna snabba på produktionen och även utvecklingen av vissa produkter. Men i hemmet kan de vara någons bästa vän.

För barn finns till exempel Extreme Bots-serien som innehåller ett antal olika typer av robotar. Den ena är roboten Robbie, som styrs med hjälp av en handkontroll. Via olika typer av kommandon går det därmed att förflytta sin robot samt be den säga vissa fraser.

Något som blir ännu mer populärt är interaktiva robotar. Det är dessutom något som utvecklas i en rasande takt. I och med de interaktiva hjälpmedlen som finns i världen – till exempel Google och Siri – försöker forskare få fram robotar som kan göra saker människor kan.

För tillfället är det dock robotar som på många sätt seglar över vanliga människor. Det beror på att prisklasserna sticker iväg och kan hamna på miljontals kronor. Men att det i framtiden kommer finnas många interaktiva robotar är ingen hemlighet. Vad deras syfte kommer vara är dock svårare att veta påförhand. Men teorier finns det gott om.